Dit weblog wil ik beginnen met een oer Nederlands bedrijf: Shell. Het logo is simpel en herkenbaar over de hele wereld en voor Shell extra reden om te koesteren en te bewaken. Ik heb wel vaker afbeeldingen gezien van voorgaande logo’s, maar toen ik hierin dook was ik toch weer verrast.
De schelp komt namelijk oorspronkelijk van het bedrijf Samuel & Co uit Londen, opgericht in 1830 en gespecialiseerd in de handel van Japanse sierschelpen. Eind van de 19e breiden ze hun activiteiten uit met de handel in lampenolie. Het logo, bedacht rond 1900, werd een mosselschelp. 4 jaar later werd deze schelp vervangen door de jakobsschelp die de basis vormde voor het huidige logo.
In 1907 ging Samuel & Co de samenwerking aan met N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij en werd de naam Koninklijke Shell Groep. Niet veel later werden de keuren rood en geel hieraan toegevoegd. De reden hiervoor is ook weer bijzonder onverwacht. In 1915 begon Shell met de bouw van pompstations in Californië. En omdat Californië sterke banden heeft met Spanje, werd er voor gekozen om de kleuren uit de Spaanse vlag te gebruiken. Hiermee hoopte ze de inwoners van Californië voor zich te kunnen winnen en binden. Er schijnt ook een alternatief verhaal te zijn dat de Schotse art director de kleuren heeft afgeleid van de Scotse de kleuren zijn afgeleid van de vlag van het Schotse leger (wat in tegenstelling tot de Schotse vlag ook bestaat uit rood en geel).
Gedurende de jaren werden er subtiele veranderingen doorgevoerd aan het logo van Shell. Eerst nog met de letters in de schelp, de schelp werd met de jaren strakker en daarna met de tekst onder de schelp. Op een gegeven moment durfde ze het aan om de text Shell zelfs geheel te laten vallen. En terecht als je jaren lang enorme marketing budgetten tot je beschikking hebt om het logo bij iedereen op het netvlies te krijgen. Alleen de schelp is nu genoeg om het bedrijf aan te duiden.
Een echt Nederlands bedrijf met een logo overgenomen van hun Engelse partner. Een echt Nederlands bedrijf dat nu op de beurs bekend staat als Royal Dutch Shell, maar dat onder een Britse constructie valt, maar wel het hofodkantoor nog steeds in Den Haag gevestigd heeft. Wat maakt het uit, het is een super logo.
Bron en beeldmateriaal: http://www.shell.nl/nld/aboutshell/who-we-are/history.html